1 Ден : Скопје - Истанбул

Средба на патници на аеродромот во Скопје. Лет за Истанбул.По слетувањето во Истанбул, добредојде од локален водич и трансфер до хотелот. Сместување, вечера и ноќевање во хотелот.

2 Ден : Истанбул - Галиполи - Троја

По појадокот во хотелот, поаѓање кон Ајвалик заедно северните брегови на Мраморното Море во близина на градот Гелибол (без запира) каде се воделе жестоки битки во Првата светска војна. војна / Галиполи (500 000 убиени војници). Транзит Дарданели со траект до Чанакале. Пристигнување во античкиот град Троја, центар на провинцијата Троас. Град познат по Песна на Хомер за Тројанската војна, крал Пријам, Според традицијата, тој ги основал Хектор, Париз и убавата Елена Внукот на Дардан, Трос. Пауза за ручек. Продолжете да возите до Ајвалик. Пристигнување во хотел, вечера, преку ноќ.

3 ден: Ајвалик - Пергамон - Асклепион - Измир

Појадок. Возете до Измир. Посетете го градот Бергамо (поранешен Пергамон), античка метропола Мала Азија, во која се наоѓаше една од седумте цркви споменати во Светото Писмо. Тура Акрополата за пергамент во која некогаш се наоѓаше библиотека со повеќе од 200 000 пергаменти, олтарот на Зевс. Посета на Асклепион, познат спа центар од римско време. Пауза за ручек. Продолжете да возите до Измир, медитерански град и пристаниште со скоро 3 милиони жители. Посета на тврдината Кадифекале што е изградена од Александар Велики. Сместување во хотел, вечера, преку ноќ.

4 Ден: Ефес - Памукале

По појадокот на хотелот заминување до целодневно патување до Ефес, античко метропола. Разглед на остатоците од големото театар, Одеон, библиотека, римски бањи, агори и остатоци од една од седумте чуда на античката ера – Артемида Храмот. Подолу, возете до куќата на Св.Марија во која наводно поминала минатата година од животот во тајност. Слободно време за ручек. Напред посета на блиската Базилика на Апостол Св. О ован а. На почетокот на возењето Памукале, односно „памучни тврдини“. Тоа е прекрасно плато во боја на бел памук што тие го создадоа наслаги на вода богата со оксид и калциум на реката што извира на јужните падини на Калдага. Сместување во хотел, вечера и преку ноќ.

5 Ден : Памукале - Хиераполис - Перге - Аспендос - Анталија

Појадок. Разглед на една од најпознатите антиквитети место во Турција - Хиераполис некогаш голема антички град во кој има остатоци од црква и гробница Апостол Св. Филип, амфитеатар, гробишта со саркофази. Тура околу Памукале, одење бос седименти кои течат топла, лековита вода. Продолжете да возите до градот Анталија. Посета на антиката градот и бањата на Перга. Сместување во хотел во близина Анталија. Вечера и преку ноќ.

6 Ден : Аспендос - Сиде - Коња

По појадокот разгледување на Аспендос (една од најдобро зачувани амфитеатри). Следува обиколка на градот Сиде.Пристигнување до центарот со електричен воз. После размислете за слободно време за ручек. Попладневно возење над планината Бик сè до градот Коња. Сместување во хотел Вечера и преку ноќ.

7 Ден : Коња - Кападокија

Појадок. Посета на музејот Мевлана (има гробница) големиот поет и филозоф Селаледин Руми Мевлана -основачот на дервишкиот ред кој живеел во 13 век. „Повеќе патишта водат кон Бога“, рече Руми, „тој избра самиот пат на танцот и музиката ". Поаѓање кон Кападокија. Пауза за ручек. На пат посетете еден од најдобрите зачувана каравансараса: Султанхан. Пристигнување во Кападокија. Сместување во хотел во близина на градот, вечера, ноќевање.

8 Ден : Провинција Кападокија

Појадок. Целодневна турнеја во Кападокија каде се силни ерупции на вулканот Ерџијас 3 мил. години формираше една од најзабележителните пејзажи на светот. Разглед на локацијата ГОРЕМЕ, целиот град сместен во карпите, формиран со време рано христијанство, кога било забрането, и христијаните прогонувани. Следува обиколка на типичното градот на оваа провинција, Ургуп и тврдината Учисар. Ако има доволно време за посета фабрики на Оникс, керамика и теписи. Сместување во хотел, вечера и ноќевање.

9 Ден : Кападокија - Деринкују - Анкара

По појадокот возете до блискиот подземен град Деринкују закопани дури 7 ката под земја ерата на раното христијанство. Продолжете да возите кон центарот на Анадолија и главниот град на Анкара. Пауза за ручек. По пристигнувањето во Анкара, обиколка на стариот дел град со компактни трошни куќи и мавзолеј Мустафа Кемал Ататурк. Разглед на остатоците утврдувања со прекрасен поглед на градот. На крајот обиколка на едно од најбогатите археолошки места музеј во светот, Музеј на анадолски цивилизации. Сместување во хотел, вечера и ноќевање.

10 Ден : Анкара - Бурса

Појадок. Возете до Бурса. Без разлика дали сте заинтересирани историја, култура, индустрија, економија, трговија, традиција или иновација, можете да најдете во Бурса, и што е најважно, исто така, нуди пријатно гостопримство, поради количината на природни и културни ресурси, Многумина со право ја нарекуваат Бурса бисер на Средниот исток Поранешна престолнина на Отоманската империја, заштитена од планината Улудаг (Олимпос), недалеку од крајбрежјето на Мраморното Море, местото каде што се закопани султаните Хурем и Махидевран, се смета градот Бурса индустрискиот и културниот центар на Турција, а нејзината економија е на второ место, веднаш потоа Истанбул. По пристигнувањето, обиколка на Бурса и нејзините знаменитости како што се: џамија Улу (Голема џамија - крај) 14 век), Коза Хан Арасте, Mosамија на Султан Орхан, Зелена џамија и Зелена Турбе, Стариот даб и во договор со групната турнеја по турбето на султаните Осман и Орхан (основачи на османлиската династија). Сместување во хотел, вечера и ноќевање во Бурса.

11 Ден : Бурса - Истанбул

По појадокот заминување кон Истанбул. После појадок за појадок на Хиподром што некогаш служеше за трки со коњи, а денес е меморијалниот плоштад со импозантен обелиск; обиколка на Сината џамија, на монументална зграда и последната голема кралската џамија, единствена со своите шест минаре и украси од сино порцелан од по што го доби името; Палата Топкапи, отомански царскиот замок изграден од султанот Мехмед Втори, и се наоѓа на крајниот дел од подигнатата наметка, с што нуди поглед на Златен рог, мермер морето и Босфорот; Базилика цистерна, позната и како Потонатиот дворец, најголемиот од неколку стотици антички резервоари за вода што сè уште лежат под Истанбул, сигурно најнеобичната туристичка атракција во градот. Подолу е посета Аја Софија од 6 век, најпознатата зграда во Истанбул изградена во времето на императорот Јустинијан. Првично беше најголемиот црква во Византиската империја, и последователно претворена во џамија и денес е една од најголемите архитектонски достигнувања од тоа време. Во попладневната посета живописниот египетски пазар на зачини и Големата чаршија, затворен пазар и најголемата чаршија во светот со повеќе од 4000 продавница, каде може да се почувствува шармот на купување злато, текстил, сувенири и д-р Аја Софија, Сината џамија, остатоци од Римјаните Хиподром, палата Топкапи. Слободно време за индивидуално разгледување и купување. Сместување во хотел, преку ноќ. атракција во градот. Подолу е посета Аја Софија од 6 век, најпознатата зграда во Истанбул изградена во времето на императорот Јустинијан. Првично беше најголемиот црква во Византиската империја, и последователно претворена во џамија и денес е една од најголемите архитектонски достигнувања од тоа време. Во попладневната посета живописниот египетски пазар на зачини и Големата чаршија, затворен пазар и најголемата чаршија во светот со повеќе од 4000 продавница, каде може да се почувствува шармот на купување злато, текстил, сувенири и д-р Аја Софија, Сината џамија, остатоци од Римјаните Хиподром, палата Топкапи. Слободно време за индивидуално разгледување и купување. Сместување во хотел, преку ноќ.

12 Ден : Истанбул - Скопје

Појадок и трансфер до аеродромот. Лет од Истанбул до Скопје. Крај на патувањето.

За подетални информации за цена и резервации контактирајте на:

02/3217-410

076/206-678

02/3222-499

e-mail:

sales@generalturist.mk

sales1@generalturist.mk

aviokarti@generalturist.mk