Истанбул - Бурса - Асос - Галиполи - Одрин Северноегејскиот брег

1 Ден : Скопје - Истанбул

Слетување на групата на аеродромот во Истанбул. Пречек на гости од нашиот локален професионален водич. Се патува преку мостот до азискиот дел на градот, до Бурса преку новоизградениот, најдолг 4-ти мост во светот Османгази Копрусу, лоциран на заливот Измит. Пристигнување во Бурса, град кој зазема посебно место во срцето на Турците затоа што некогаш бил главен град на големото Османлиско Царство. Сместување во хотел, вечера и ноќевање во Бурса.

Ден 2: Бурса - Асос

Без разлика дали сте заинтересирани за историја, култура, индустрија, економија, трговија, традиција или иновации, можете да ги најдете во Бурса, и што е најважно, нуди пријатно гостопримство, поради количината на природни и културни богатства, Бурса со право се нарекува бисер на Блискиот исток. Поранешната престолнина на Отоманската империја, заштитена од планината Улудаг (Олимп), недалеку од брегот на Мраморното Море, место каде се погребани султан Хурем и Махидевран, градот Бурса се смета за индустриски и културен центар на Турција, а нејзината економија е на второ место, по Истанбул. По пристигнувањето, обиколка на Бурса и нејзините знаменитости како што се: џамија Улу (Голема џамија - крајот на 14 век), Коза хан и арасте, џамија Султан Орхан, Зелена џамија и Зелена турбе, Стариот даб и во договор со групата обиколка на султанот Осман и турбето на Орхан. (основоположници на османлиската династија). Групата продолжива до античкиот град Асос (Бехрамкале), домот на Аристотел, каде што основал школа за филозофија и ги извршил своите најрани истражувања во областа на зоологијата, биологијата и ботаниката. До денес, градот Асос зачувува театар, гимназија, некрополи од античко време и џамија изградена од Султан Мурат во 14 век. Вечера и ноќевање во Асос.

Ден 3: Асос - Чанакале - Галиполи - Одрин

По појадокот заминување кон Чанакале, посета на античкиот град Троја, центарот на провинцијата Троас. Град познат по поемата на Хомер за Тројанската војна, кралот Пријам, Хектор, Париз и убавата Елена. Преминување на Дарданелите со траект до Ецеабат и продолжување на возењето до Едрене по северниот брег на Мраморното Море во близина на градот Галиполи каде се водеа жестоки борби во Првата светска војна. Вечера и ноќевање во Одрин.

Ден 4: Одрин - Истанбул

Појадок и обиколка на најзападниот турски град, шармантно живописно место богато со историја и архитектура. Оваа втора османлиска престолнина е во рацете на многу народи со векови, но сепак е важен политички и економски центар. Во градот има бројни џамии, од кои најпознати се оние во „златниот триаголник“: џамијата Селимије (УНЕСКО) изградена во 16 век од големиот турски градител Мимар Синан по наредба на Селим Втори, син и наследник на Сулејман Величествениот, џамија со највисоки минариња. во Турција (втора во светот) со своите 70,9 м; џамијата Ич Шерефели со своите четири карактеристични минариња од најразличен дизајн; Ески џамија, најмалата и најстара џамија позната по своите калиграфски натписи на внатрешните wallsидови. Другите знаменитости вклучуваат чаршија Семиз Али Паша, која исто така беше изградена од Синан, Султановиот мост преку реката Тунџа итн. Предлагаме пауза во улицата Сарачлар, пешачка улица со многу продавници и кафулиња. Патувањето продолжува за Истанбул. Сместување и ноќевање во Истанбул.

Ден 5: Истанбул

По појадокот, обиколка на Хиподром, кој некогаш се користеше за трки со коњи, а денес е меморијален плоштад со импозантен обелиск; обиколка на Сината џамија, монументална зграда и последната голема кралска џамија, единствена со своите шест минариња и сините порцелански украси по кои е именувана; Палатата Топкапи, османлиски империјален замок изграден од Султан Мехмед Втори и сместен на крајниот крај на високиот ртс, со поглед кон Златниот рог, Мраморното море и Босфорот; базиличката цистерна, позната и како Потонатиот дворец, најголемиот од неколку стотици антички акумулации на вода што сè уште лежат под Истанбул, секако најнеобичната туристичка атракција во градот. Подолу е посета на Аја Софија од 6 век, најпознатата зграда во Истанбул изградена во времето на императорот Јустинијан. Првично најголемата црква во Византиската империја, подоцна е претворена во џамија и денес е едно од најголемите архитектонски достигнувања во тоа време. Попладне посета на живописниот египетски пазар на зачини и Капали Чаршија, затворен пазар и најголемата чаршија во светот со повеќе од 4000 продавници, каде може да се почувствува шармот за купување злато, текстил, сувенири, итн. Аја Софија, Сината џамија, остатоците од римскиот хиподром, палатата Топкапи . Слободно време за индивидуално разгледување и купување. Сместување во хотел, Ноќевање.

Ден 6: Истанбул – Скопје

Појадок во хотел. Слободно време за лични активности до поаѓање до аеродромот. Лет од Истанбул до Скопје. Крај на патувањето.

За подетални информации за цена и резервации контактирајте на:

02/3217-410

076/206-678

02/3222-499

e-mail:

sales@generalturist.mk

sales1@generalturist.mk

aviokarti@generalturist.mk