Ургуп - Коња - Анталија - Фетије - Памукале – Истанбул

Ден 1: Аеродром - Кајсери

Лет преку Истанбул до Кајсери. Пречек од нашиот локален водич и трансфер до хотелот во Ургуп. Добредојден коктел во хотелот. Вечера и ноќевање.

Ден 2: Кападокија

Појадок и цел ден во мистичната долина Кападокија позната како Провинција Месечината со посета на природната тврдина / ридот Учисар за да добиете прекрасен панорамски поглед на пејзажот на Месечината. Продолжуваме со посети на Гореме, вистински музеј на отворено, долината Зелва и оџаците од бајките. Краток одмор во автентичното село Ургуп, посета на Аванос и студија за керамика. Враќање во хотелот за вечера и ноќевање.

Ден 3: Кападокија - Аксарај - Коња

Појадок. Посета на долината Ихлар и подземниот град Кајмакли. Поаѓање за Коња. На пат да ја посетите познатата каравансера Султанхани. Продолжување на возењето и со пристигнување во Коња, посетете ја џамијата Мевлана jalаладини Руми, мавзолејот и Богословското училиште Каратај. Вечера и ноќевање.

Ден 4: Коња - Анталија

По појадокот заминување кон турската ривиера. Попатен разглед на езерото Бијсехир. Посета на водопадите во Манавгат и Аспендос. најдобро зачуван амфитеатар во цела Турција и еден од најдобрите во Европа. Може да прими околу 20.000 посетители, а во текот на летото е домаќин на разни музички свечености. Римскиот император Маркус Аврелиј наредил изградба на голем театар, па дури и денес, во текот на летото, традиционално тука се организира меѓународен фестивал на опера и балет. Аспендос е единствениот град освен Сајд кој ковал сребрени монети на почетокот на 5 век. Разглед на Агора, Базилика, Трговска сала, Нимфајон, Аквадукт - Еден од најимпресивните римски аквадукти пронајден во Турција, Театарот и стадионот.

Ден 5: Анталија - Фетије

По појадокот заминување кон Фетије. Кратка посета на познатото летно одморалиште Кемер. Продолжување за Демре. Мира е град во кој живеел и работел Свети Никола, а Кекова е група мали рибарски острови опкружени со познати подводни урнатини што може да се видат додека крстареле околу островот. По посетата на Апарла и краток престој во шармантниот мал крајбрежен град Кас, пристигнување во Фетије

Ден 6: Фетије - Памукале

По појадокот заминување на обиколка на Олу Дениз (Мртво Море), продолжение кон езерото Којцегиз и со пловечки брод посета на античкиот град Каунос. Од чамците ќе видите ликиски гробници (IV-II век п.н.е., на турски: Kral Mezarlari) во хеленистички стил, врежани високо во карпите. Патувањето продолжува за Памуккале, или Памучната тврдина, како што би ја нарекле на наш јазик, е едно од најинтересните места во светот. Волшебните убавини на геолошките формации создадени од термални минерални извори со милениуми. Таложењето на минерали создаде светло-бели каскади, со мали базени, кои оставаат впечаток дека се извајани во мраз. Посета на Хиераполис, една од најпознатите урнатини што преживеале од антиката, (Градски бањи, христијанска базилика, монументална чешма, храм на Аполо, театар, мачеништво на Свети Филип, саркофази и гробници во куќата што содржат некропола, претставува на најдобро зачуваните стари гробишта во Турција.). Ноќевање.

Ден 7: Денизли - Истанбул

После појадокот трансфер до аеродромот Денизли. Лет за Истанбул. Трансфер до стариот град каде се планирани посети на Ајасофија, Базилика Цистерн, џамија на Сулејман. Крстарење по Босфор. Се верува дека султанот Селим Втори ја нарекол својата палата Тарабија што значи „задоволство“, а името на населбата (Тарабја) потекнува од името на оваа палата. Факултативно патување до Султана. Ноќевање.

Ден 8: Истанбул - Скопје

По појадокот обиколка на Големата и египетската чаршија. Поаѓање кон видиковецот Камлика до азиската страна на градот преку мостот Босфор. Трансфер до аеродромот.

За подетални информации за цена и резервации контактирајте на:

02/3217-410

076/206-678

02/3222-499

e-mail:

sales@generalturist.mk

sales1@generalturist.mk

aviokarti@generalturist.mk