Адана - Мерсин - Антакија / Искендерун - Адијаман - Газиантеп - Сан-лиурфа - Мардин

Ден 1: аеродром - Адана

Пристигнување на аеродромот во Адана. Средба со нашиот локален професионален водич. Трансфер до хотелот во Адана. Адана е енергично и модерно место со прилично добри кафулиња и барови. Разглед на Адана. Ноќевање во хотел.

Ден 2: Адана-Тарсус-Антакија

Појадок во хотелот и поаѓање за Тарсус. Дом на Свети Павле. Тоа е многу важно во христијанството. Паулус, или еврејското име Саул, е роден во Тарс во 3 век н.е. Работел како татко на ленено платно. На 13-годишна возраст бил испратен во Ерусалим да учи рабини. По враќањето во неговиот роден град, Тарс се стекнал со двојно државјанство, што значи дека станал граѓанин и на Тарс и на Рим. Повторно отишол во Ерусалим во 34 г. н.е. продолжил да го шири и проучува христијанството. Во меѓувреме, Саул, кој го проучувал христијанството во Варнава, еден од пионерите на христијанството во Антиохија, го сменил своето име во римско име Паул. Во 36 година н.е., тој се сретнал со Исус во неочекуван момент. Тој објасни дека Исус сам ќе отиде во Искендерун (Александар во античко време) е модерен индустриски град со работно пристаниште и влез во провинцијата Хатај. Стратешки лоциран, градот неколку пати ги менувал владетелите. Александар Велики ја презеде власта во 333 година п.н.е., а беше окупиран од Британците во 1918 година. Следната година, Французите ја презедоа власта до 1938 година, а во 1939 година. Република Хатај гласаше за пристапување кон резултирачката Турска Република. Со атрактивно крајбрежје и одличен музеј, İskenderun е погоден за запирање помеѓу Адана и Антакија. Тоа е исто така отскочна даска за градот на плажата Арсуз. Посета на водопадите Харбије, познати и како водопади Дефне. Водопадот, кој се состои од неколку мали водопади, е омилено место за оние кои сакаат да поминуваат време со природата. Можете да најдете храна за јадење во оваа област со свежината на водопадот, бидејќи има многу ресторани каде што можете да седите. Прекрасниот мирис на локалните дрвја прави да се чувствувате добро. Продолжете кон Антакија. Изграден на местото античка Антиохеја ад Оронтем или Антиохија, Антакија, официјално позната како Хатај, е просперитетен и модерен град во близина на границата со Сирија. Под Римјаните, важна христијанска заедница прерасна во веќе големо еврејско население, некогаш предводено од Свети Павле. Денес е Антакија дом на мешавина од религии - сунити, алевити и православни христијани - и има космополитски и цивилизиран воздух. Локалните жители го нарекуваат својот роден град Бариш Шехри (град на мирот) и тоа е точно така. Во овој вселенски град ќе најдете барем пет различни религии и секти лоцирани на неколку блока едни од други. Арапското влијание се провлекува низ локалниот живот, храна и јазик; навистина, градот стана дел од Турција само во 1939 година, откако беше припоен кон Сирија на еден или друг начин со векови. Посета на спомен-црквата Свети Петар. Оваа ранохристијанска црква издлабена на падините на планината Криш / Стаурин (Планина на крстот) се смета за најрано место каде што се сретнувале и тајно се молеле новообратените следбеници на Исус Христос. Петар живеел во Антиохија помеѓу 47 и 54 година од нашата ера. Посета на археолошкиот музеј Хатај. Овој неспоредлив музеј содржи една од најдобрите колекции на римски и византиски мозаици во светот што го опфаќа периодот од 1 век до 5 век н.е. Многумина се вратија скоро недопрени од Тарс или Харбија (Дафна во античко време), на 9 км јужно. Музејот е огромен, распореден во 19 сали . Меѓу истакнатите делови на музејот (сместен во Соба 7) се мозаиците со цело тело на Океанус и Тетис (2 век) и мозаикот Буфе (3 век) кои прикажуваат јадења од пилешко, риба, јајца и леб. Рибарот Таласа и Наг (5 век) прикажуваат деца кои возат китови и делфини, додека феноменалните мозаици на Нарцис и Еко од 3 век и Пијаниот Дионис опишуваат приказни од митологијата. Покрај мозаиците, во музејот се изложени и артефакти пронајдени од разни насипи и (гробишта) во областа, вклучително и насип на Хетите во близина на Дертиол, 16 километри северно од Искендерун и палеолитска пештера ÜçaÜzlı Mağarası близу Самандан. Зазема место во колекцијата (Соба 15) е таканаречениот Саркофаг од Антакија (Антакија Лахди), спектакуларно изрезбана мермерна гробница од 3 век со недовршена потпрена фигура на капакот. Вечера. Ноќевање.

Ден 3: Антакија-Самандаг-Антакија

По појадокот, заминување кон Самандаг да ги обиколиме тунелите Тит и Веспазија. Среде ретките урнатини на Селеуција во Пиерија кај Челик, 5 километри северозападно од Самандаж, ова е овој зачудувачки подвиг на римското инженерство. Од киоскот за билети, следете ја патеката покрај каналот за наводнување и покрај некои карпи засолништа, конечно достигнувајќи римски лак што минува низ клисурата и влезот во тунелот. На другиот крај од каналот, натписот го дава датумот на работата што ја вршат морнарите и затворениците на Јуда. Селеукија живееше под постојана закана од поплавување од поток што се спушташе од планините и течеше низ градот. За да се спротивстават на оваа закана, римските императори Веспасијан од 1 век, а потоа и Тит, му наредиле на каналот долг 1380 метри да се пробие низ цврста карпа за да се пренасочи протокот. Околу 130 метри од тунелот е затворен, а остатокот е отворен. Приближно 100 метри од тунелот се наоѓа Пештерата Бешикли Машараси со скоро 100 римски камени гробници со релјефи во форма на школка. Гробиштата се протегаат на широк простор и беа врежани на високи и карпести падини. Најинтересно од гробовите во внатрешноста на пештерата е големата пештера на дното на јамата. Оваа пештера се разликува од другите по тоа што е составена од високи и сјајни луѓе и затоа е наречена „Пештера Бесикли (лулка). Продолжување со обиколка на Св. Манастир Симеон. Остатоците од манастирот Свети Симеон од 6 век се наоѓаат на 480 метри висока планина, 20 км југо-западно од Антакија, на патот кон Самандаќ. Во манастирот во форма на крст има урнатини од три цркви. Фрагменти од мозаици може да се видат на подот на првата (северна) црква, но црквата Света Троица на исток е најшармантна, со врежани камени главни градови и три седишта. Јужната црква е построга и веројатно ја користат монасите. Најинтересната точка на локалитетот во октагоналниот двор е квадратната основа на столбот на врвот што Свети Симеон Стилит r.униор (521—), имитирајќи сириски претходник од 5 век, кој се сметал за „старешина“, проповедал против беззаконието на Антиохија. Светците „столб“ играа важна улога во ранохристијанската црква и очигледно имаа многу трпеливост; се вели дека овој Свети Симеон ги поминал последните 45 години од својот живот на врвот на овој столб. Враќање во стариот дел на градот Антакија и слободна вечер.Ноќевање.

Ден 4: Антакија-Адијаман

Појадок. Посета на античката престолнина на Комаген, Арсамеја. Тука патеката води на 400 метри нагорнина од патот, покрај неколку интригантни споменици, до заварените камени урнатини на палатата Митридатес, на врвот на еден рид со врвни панорами. Прво одлево, по околу 100 метри, има голема камена плоча што ја прикажува Митра (или Аполо), богот на сонцето. Следно се две плочи кои ги прикажуваат Митридат I и Антиох I, а вториот (на повисоката плоча) држи жезол. Зад нив можете да погледнете во длабока подземна комора за складирање храна. Понатаму е извонреден релјеф од камен со портрет на Митридат и ракување со античкиот херој Херкул. Во околината, тунелот се спушта 158 метри преку карпа до комората што се користи за верски церемонии; многу лабави камења го отежнуваат движењето по скалите на тунелот и тие се блокирани од камења околу половина надолу. Долг грчки натпис над влезот во тунелот ја опишува основата на Арса-меи. Продолжување со обиколка на Пера. Денешниот музеј Пере (понекогаш познат како Пирин, Перх, итн.) Аџајамана е всушност сè што останува од некогаш богатиот град Комаген. Денес, покрај изворите од римско време и краток дел од ѕидот, главната атракција на килимите е комплекс од гробови и гробници врежани во ридовите над античката населба. Местото на некрополата Пера првично беше каменолом. Потоа, со текот на времето, врежаните sидови на каменоломот биле врежани за погребни комори и гробни ниши. Она што го прави Пере особено интересен за археолозите е различноста на видовите гробници, почнувајќи од големи повеќе гробни комори до сар-кофаги, гробни ниши и основни гробни јами. Гробниците се движат на време од Комагена до Византија, со што се рефлектираат верувањата и симболите на различните религии од секој период. Додека огромното мнозинство на гробниците беа ограбени одамна, некои од гробовите, кои стоеја малку подалеку од главната маса, дадоа неколку прекрасни погребни предмети што сега се изложени во Аџајаман. Многу малку се знае за градот Пере, иако се смета дека порано бил наречен Антиохија на Табор, именуван по големиот крал на Комаген Антиохија I. Градот продолжил како важна локација во текот на римскиот период и преминал во Византија се додека конечно не бил напуштен со доаѓањето на муслиманите , кои ја изградија својата населба во градот, кој подоцна ќе стане град Аџајаман. Самата локација на населбата сè уште не е ископана, па сè додека не започне ваков проект, тешко е да се знае многу за историјата на градот. Посета на планината Немрут (2552м), 87 км од Аџајаман, и е дел од планинската област Таурус, над долината на реката Еуфрат. Тоа е место на широки урнатини на гробот на Антиох I (69-36 п.н.е.) на Кралството Кома-ген (163 п.н.е. - 72 н.е.). Се верува дека Селеукидската империја (312 п.н.е. - 63 п.н.е.) ја добила контролата над Комаген за време на владеењето на кралот Селевцид кон крајот на 3 и почетокот на 2 век п.н.е., кралот Селевцид, Антиох III Велики. Оваа контрола траела сè до в. 163 п.н.е., кога локалниот гувернер Птолемеј од Комагенија се утврди како независен владетел по смртта на кралот на Селевцидите, Антиох IV Епифан. Кралството Комагена ја задржа својата независност до 17 г. н.е., кога императорот Тивериј ја направи римска провинција. Митридат I ги собра Персијците, Месопотамија и Рим. Кралството беше во екот на својот сјај во своето време. Светилиштето на врвот на ридот Немрут го изградил Антиох I за себе како погребен споменик. Тоа е конусен тумул со дијаметар од 50 м и дијаметар од 150 м и составен од 50 000 кубни метри чакал. Светилиштето имаше три тераси од источната, северната и западната страна. Остатоците од скулптурите, кои некогаш ги красеа сите три, даваат некаква идеја за величината и величественоста на величественото здание на Антиох. Колосалните глави на Аполон, Зевс, Херкул и Антиох I и неколку грчки и персиски богови ја опкружуваат структурата. Комплексот вклучува и пештерна цистерна, како и некои релјефи и урнатини на столбови. Комагени се опишани како полуирански народ кој практикувал зороастриска вера и обожувал богови со комбинација на источни и западни имиња како што се Зевс-Оримасдес и Аполо-Митрас. Локалитетот беше повторно откриен во 1881 година од Карл Во 1883 година местото го посетил Осман Хамди бег, кој бил основач и директор на Археолошкиот музеј во Истанбул. Во 1984 година, германските археолози, предводени од Фридрих Карл Дернер од Универзитетот во Минстер, започнаа истражување и реставрација на спомениците. Смртната комора на Антиох сè уште не е пронајдена. Вечера и ноќевање.

Ден 5: Адијаман-Газиантеп

Појадок во хотел. Поаѓање кон браната Ататурк. Браната Ататурк и ХЕЦ е изградена на реката Еуфрат во 1992 година како клучна структура на проектот „Анатолиј во југоисток“ (ГАП - турски акроним). Покрај производството на хидроенергија, овој сеопфатен повеќенаменски проект го зголеми земјоделското производство преку наводнување и обезбеди богат риболов и резервоар за рекреација. Придобивките, вклучително и создавањето на можности за вработување, се случуваат не само на регионот, туку и на земјата како целина. Патувањето продолжува за Газиантеп и посета на музејот на мозаикот Зеугма. Музејот се обидува да ги приближи посетителите до вкусот на животниот стил, културата и верувањето на луѓето кои живееле во градот во тоа време, пресоздавајќи ја својата околина користејќи целосни реплики на улицата, фонтани, sидови на градење и темелни камења, изградени според архитектурата од тоа време. Влезот покажува мозаици кои се наоѓаат најблиску до реката Еуфрат, проследени со оние што се наоѓаат на места поблиску до градските тераси. На приземјето се изложени мозаици од римски амам пронајдени веднаш под телото на браната Биречик. Доминира во музејот, што лесно може да се види од сите катови, е статуата на Марс, богот на војната и пролетта, која е поставена како да е светец-заштитник на музејот, како што беше случај во античка Зеугма. Ова е една од најважните ставки на изложбениот проект. На вториот кат, мистериозна, лавиринтинска просторија го истакнува тажниот израз на мозаикот Циганка, прикажан внатре. Колекцијата на музејот на мозаикот Зеугма вклучува 2.448 м2 мозаици од римската и доцната антика, 140 м2 фрески, 4 римски фонтани, 20 столба, 4 варовнички статуи, бронзена статуа на Марс, гробни стели, саркофази и архитектонски фрагменти, сите обновени во состојба подготвена за изложба. Посета на црквата Кендирли, изградена од француски свештеници со помош на Наполеон III во 1860 година. Поблискиот увид во зградата открива впечатливи црно-бели медалјони. Во 2019 година, во тек беа реставраторските работи, кои требаше да бидат завршени до средината на 2020 година. Посета на Газиантеп. Имате еден турски збор што треба да го научите пред да го посетите Газиантеп: fıstık (фстаци). Овој брз и епикурски град има околу 180 слаткарници кои ја произведуваат најдобрата баклава во светот на фстаци. Со најголемиот градски парк од оваа страна на Еуфрат и зуењето во културата на кафе, Газиантеп поседува многу ревност и самодоверба. Постои и една зачудувачка атракција која дефинитивно вреди да се патува низ Турција. Посета на Кулинарскиот музеј на Емина Гуш. Овој интересен музеј обезбедува информации и инспирација за истражување на одличните ресторани во Газиантеп. Вечера и ноќевање .

Ден 6: Газиантеп-Санлиурфа

Појадок во хотелот и поаѓање за посета на Зеугма. Градот често се нарекува Зеума. Мостот што ги поврзува двата брега на Еуфрат (Фират) сугерираше име, грчко дело што значи „јарем“ или означува термин како „глава на мостот“ или „место на премин“. Плиниј (историчар) вели дека Александар Велики бил првиот кој изградил мост во тоа време, без сомнение понтонски мост. Селевкус Никатор го поправи тоа. Касиј кампувал тука во поход против Партите за време на Клавдиј. Во раните времиња, два различни града, Селеукија и Апамеја, имаа свој спроти рид. Вообичаено беше да се каже „Зеугма“, од првиот век од нашата ера. Прокопиј вели дека за време на неговото владеење, Јустинијан изградил ѕид врз градот и силно го утврдил. „Нотитија епископатум“ од Антиохија во шестиот век ја споменува Зеугма меѓу граѓаните на Хиераполис. Ле Квиен споменува неколку свои епископи: Бассус во Никеја (325); Ентони, Аријан, присутен на Филипинскиот совет (344); Сабинијанус (363); Афтониј, првиот игумен на локалниот манастир, подоцна епископ; Хелијаде, во Ефес (431); Евокрив во Халкидон, град Битинија во Мала Азија, денес Кадикој во Истанбул (451); Julулијан (553). Теодорит (историчар и религиозен, 1352-57) Публиј, монах од Зеугма и со неговиот манастир. Античкиот град Зеугма се наоѓа во селото Белкис, 10 км источно од Низип / Газиантеп, покрај реката Еуфрат. Важноста на оваа населба, што се покажа со континуирано населување уште од праисторијата, е една од двете точки што овозможува полесен премин преку реката Еуфрат. Градот е важен трговски центар од елинистичката ера. Откако со регионот почна да управува Рим, важноста на градот се зголеми по населувањето на воениот гарнизон наречен 4-та легија. Уметничките активности се зголемија и културниот развој беше постигнат во Зеугма. Локалитетот Зеугма неодамна беше откриен и ископан. Археолозите откриле многу римски вили со прекрасни и добро сочувани подни мозаици. Продолжување со посета на Халфети. Голем дел од Халфети беше потопен поради браната Биречик, која ја поплави областа во 90-тите години на минатиот век, па новиот град подоцна беше изграден на околу 15 километри оддалеченост. Како таква, населбата е поделена на Нов и Стар Халфети. Остатоците од Стариот Халфети, потонати во реката, привлекоа посетители кои се воодушевуваат од глетката што може да се спореди со подводен музеј. Историјата на градот датира од 855 година п.н.е. кога асирскиот крал Шалманасер Втори за првпат ја основал населбата. За време на римското време, населбата наречена Акамаи просперирала и подоцна била променета во Којла. Продолжување на патувањето до Санлиурфа за посета на Гобеклитепе. Посета на Гобеклитепе. Неолитско место во близина на Санлиурфа. Местото, за кое се верува дека е светилиште со ритуално значење, е обележано со слоеви врежани мегалити и се проценува дека траело од 9-ти до 10-ти милениум п.н.е. На Габекли Тепе (турски: „стомачен рид“), близу до границата со Сирија, бројни варовнички мегалити во форма на буквата Т, од кои некои надминуваат 5 метри во висина и тежат дури 50 тони, се распоредени во кружни формации. Неколку такви формации беа поставени една над друга: секој завршен круг беше покриен со нечистотија, а процесот започна повторно на врвот на истото место. Додека некои мегалити се празни, други се врежани на нивните пошироки страни, со детални сложени дизајни што содржат лисици, скорпии, лавови и други фигури. Гебекли Тепе, кој му претходеше на Стоунхенџ пред приближно 6.000 години, првпат беше истражен во 60-тите години на минатиот век, но беше отпуштен како средновековни гробишта. Повторно беше истражено во 90-тите години на минатиот век, кога беше откриена нејзината вистинска старост, како што беше оценето со споредување на остатоците од алатките откриени на локацијата со оние датирани од јаглерод од блиските места. Остатоци од неодреден растителен материјал и десетици илјади коски од диво животно - претежно коски од газела - се откриени таму, но недостатокот на јами за ѓубре, огништа или други сигнали за домашниот живот сугерира дека најверојатно не станувало збор за трајно населување. Повеќето експерти всушност го идентификуваат ова место како место на ритуал, што можеби привлечело приврзаници од големи растојанија. Бидејќи остатоците на локацијата покажуваат дека Габекли Тепе е изграден од ловци-собирачи (присуството на такви количини на коски од диви животни укажува на тоа дека животните сè уште не биле припитомени или започнало размножување) ова место ги натера некои да ја преиспитаат врската помеѓу населбата и социо-културниот развој. Иако долго време се претпоставуваше дека населбата е предуслов за изградба на храмови и развој на комплексни социјални системи, за работата што е потребна за изградба на Габекли Теп би требало да бидат сместени голем број градежници и да се хранат на едно место, што значи дека можеби имало заеднички напор нужно да се смират, а не да го следат. Продолжувањето на посетата на Археолошкиот музеј Шанлиурфа, кој содржи една од најбогатите колекции во Турција, е првото место за посета пред кој било друг археолошки локалитет во регионот. Приказната за ископувањата и откритијата секоја од многуте гробници ископани во провинцијата Ланıурфа се изложени во специјално дизајнирани простории во новиот археолошки музеј Шанлурфа, основан врз основа на визијата за современа музеологија. Музејот може да се обиколи со хронолошки концепт од праисторијата до денес. Меѓу најинтересните дела изложени во музејот се „човекот Урфа“, кој се смета за најстара статуа во светот, точна копија на храмот Д во Габекли Тепе и култното место кое покажува кон Невали Кори, кој беше потопен од браната Ататурк и се пресели во овој музеј со со своите оригинални камења. Музејот на мозаикот Халеплибахче, вклучен во комплексот музеј „Комплексанıурфа“, беше откриен за време на градежните работи на паркингот од страна на општината и реконструиран на една античка римска вила. Мозаиците пронајдени на тлото на Вилата датираат од 3 и 4 век п.н.е. Најпознат во музејот има мозаичен под (3 m x 9 m) на кој се прикажани лов на кралици на Амазонија. На мозаикот се прикажани амазонските кралици Хиполита, Термодоза, Меланипе и Пентесилеја како ловат лавови и леопарди. Тоа е единствената шема што ги прикажува воините на Амазон на мозаик што често се споменува во митологијата, но чии точни прикази се непознати. Музејот е познат и по мозаикот Орфеј, нелегално однесен во странство и вратен во ананanурф, неговиот дом во 2015 година. Во мозаикот датиран од 194 година, Орфеј е прикажан како седи и игра лира за дивиот свет што го опкружува. Ова е многу важен мозаик бидејќи во него е испишано името на уметникот. Многу други мозаици откриени околу Ланлурф се изложени во овој музеј. Продолжување на посетата на Јени Фирфирли Камии (ерменска црква посветена на дванаесетте апостоли). Јени Фирфирли Камии значи „нова украсена џамија“ и неговото име се однесува на украсот кога тоа било ерменска црква. Урфа е дом со векови на голема ерменска заедница која сочинуваше околу една петтина од населението на крајот на 19 век. Кога султаните ги укинаа ограничувањата наметнати врз црквите, Ерменците ја обновија црквата и и дадоа скоро готски изглед. Започнувајќи околу 1890 година, Ерменците морале да се соочат со растечко непријателство од муслиманите и во 1895 година многу од нив биле убиени во Урфа. Настаните што се случија за време и по Првата светска војна ги принудија ерменските преживеани да ја напуштат земјата. Црквата беше претворена во затвор, а во 1956 година во џамија. Вечера и ноќевање во Санлиурфа.

Ден 7: Санлиурфа-Мардин

Појадок и поаѓање за Харан. Харан се смета за едно од најстарите постојано населени места во светот. Во книгата Битие се спомнуваат Харан и неговиот најпознат жител Авраам, кој останал неколку години во 1900 година п.н.е. Урнатите sидови, трошната тврдина и куќите во форма на кошница му даваат на градот чувство на длабока антика. Традиционално, локалното население живееше од земјоделство и криумчарење. Харан, исто така и изговорно како Харан, Роман Карха, антички град од стратешко значење, денес е село. Лежи покрај реката Балих, на 38 милји (38 км) југоисточно од Урфа. Градот се наоѓал на патот што води од Ниневија до Кархемиш и асирските кралеви го сметале за големо значење. Неговиот главен култ во асирското време бил богот на Месечината. Често се споменува во Библијата; Семејството на Авраам се населило таму кога го напуштиле урду во Халдеја (Битие 11: 31-). Патувањето продолжува до Мардин. Мардин е безбеден како и остатокот од земјата, и ќе бидете наградени за вашето патување со златни камени улици, зачудувачки погледи, богато мултикултурно наследство и одлично вино. Стариот град Мардин, балансиран на ридот помеѓу антички замок и експанзивните рамнини на Месопотамија, нуди арапската, турската и курдската култура, изразени во уникатна архитектура, храна и ракотворби. Во петтиот век од нашата ера, градот станал византиска епархија на Кефа; освоени од Арапите во 640 г. кој го нарекол Хисн Кајфа или „карпесто тврдина“. Тогаш Хасанкиф бил сукцесивно управуван од турската династија Артукид, Ајубиди (клан на курдски началници) и Монголите, кои го освоиле регионот во 1260 година. Хасанкиф се појавил во раниот среден век како важен трговски центар долж Патот на свилата. Марко Поло веројатно поминал над овој некогаш прекрасен камен, тула и дрвен мост, изграден околу 1116 година (остануваат само две масивни камени столбови и еден лак) Во 1515 година градот бил апсорбиран во Отоманската империја и оттогаш останува дел од модерна Турција. Меѓу најважните места на ова место се урнатините на палатата на кралевите Артукид од 12 век; џамијата Ел Ризк, изградена во 1409 година од Ајубид Султан Сулејман и цилиндричниот гроб на Зејнел Бег од 15 век (најстариот син на Узун Хасан, кој управуваше со регионот 25 години). Гробницата е украсена со застаклени сини и тиркизни тули во геометриски обрасци што укажуваат на значајна уметничка врска помеѓу Централна Азија и Анадолија. Посета на Савура. Савур е како минијатурен Мардин, без гужва. Околината е волшебна, со масивна тврдина која е опкружена со стари куќи во боја на мед, многу зеленило и раскошна река што тече во долината. Враќање во Мардин на вечера и ноќевање.

Ден 8: Мардин-Мидијат-Мардин

Појадок во хотел. Поаѓање за Хасанкиф. Хасанкиф е дом на илјадници вештачки пештери, стотици средновековни споменици и богат екосистем. Водите на реката Тигар ги создадоа првите населби на Плодната полумесечина во Анадолија и Месопотамија - лулка на цивилизацијата. Античкиот град Хасанкиф, изграден на и околу бреговите на реките во југоисточна Турција, е можеби една од најстарите постојано населени населби во светот, опфаќајќи 10.000 години. Хасанкиф и околните карпи од варовник се дом на илјадници пештери направени од човекот, 300 средновековни споменици и уникатен екосистем во кањон - сите комбинираат за да создадат импресивен музеј на отворено. Но, градот, заедно со археолошките артефакти сè уште закопани под него, остана затворен и стана потопено богатство. И покрај раширените протести од локалните власти, археолозите, архитектите, конзерваторите и еколошките групи, масивната хидроелектрична брана Брана Илису беше завршена во јули 2019 година. Резервоарот создаден покрај браната ги преплави местата каде што се наоѓаат пештерите, како и повеќето значајни објекти. Повеќе од 20 култури оставија свој белег на Хасанкејф. Првите доселеници веројатно живееле покрај Тигар во пештери врежани во карпите. (Античкото асирско име на ова место било Каструм Кефа, што значи „карпест замок“.) Римјаните изградиле тврдина таму околу 300 година. да патролираат на источната граница на нивната империја со Персија и во далечниот хоризонт над бакарна чаша сириско вино или силно кафе Мура, тешко е да не се чувствувате пренесени во друг свет. На списокот со сите знаменитости, скапоцен камен на Мардин е дефинитивно манастирот Дејру-зафаран. Овој сириски православен манастир е основан пред повеќе од 1500 години, каде може да се видат докази за неговата светост и важност. Изложените историски мошти, камен во боја на шафран, градини со рози и тивки дворови го исполнуваат огромниот простор; монаси / монаси со задоволство обезбедуваат тури. Се наоѓа на пет километри надвор од градот. Медресата Касимије од ерата на Артуквид (исламска школа) вреди да се запре не само поради неговиот неверојатно едноставен дизајн, туку и поради подобриот поглед на рамнините. Исто така е одлично место за гледање на зајдисонцето. Вечера и ноќевање.

Ден 9: Аеродром Мардин-Васа

Појадок во хотелот и трансфер до аеродромот во Мардин. Крај на нашите услуги.

За подетални информации за цена и резервации контактирајте на:

02/3217-410

076/206-678

02/3222-499

e-mail:

sales@generalturist.mk

sales1@generalturist.mk

aviokarti@generalturist.mk