Мардин - Мидијат - Санлиурфа - Газиантеп – Адијаман / 5 ноќевања

Ден 1: аеродром - Мардин

Пристигнување на гости на аеродромот во Мардин. Средба со нашиот локален професионален водич. Трансфер до хотелот во Мардин. Мардин, главен град на провинцијата Мардин (југоисточна Турција). Лежи на јужните падини на широк планински венец кој се издига на надморска височина од 1050 метри и гледа на огромните варовнички висорамнини. Уништената римската тврдина,е обновена во средновековно време, го круниса врвот на планините како доказ за претходното постоење на Мардин како Марида (Марде, Мариде, Мерида) од антиката. Марида била окупирана од Турците Селџуци на крајот на 11 век, а во 1516 година Султан Селим I ја вклучил во Отоманската империја. Улу Ками (Голема џамија), датирана од времето на Селџуците и султанот Иса Медресеси, верско училиште изградено во 14 век сè уште стои. Мардин е важен регионален трговски центар на трговските патишта исток-запад на јужна Анадолија. Поврзано е со целосна линија со железница помеѓу Истанбул и Багдад, а попатно е поврзано со Газиантеп (запад), Алепо (југо-запад, Сирија), Нусајбин (југоисток) и Дијарбакир (северо-исток). Вечера и ноќевање.

Ден 2: Мардин-Мидијат-Мардин

Појадок во хотел и разглед на градот. Стариот град Мардин, балансиран на ридот помеѓу антички замок и експанзивните рамнини на Месопотамија. На списокот со сите знаменитости, скапоцен камен на Мардин е дефинитивно манастирот Дејрузафаран. Овој сириски православен манастир е основан пред повеќе од 1500 години, каде може да се видат докази за неговата светост и важност. Изложени историски мошти, камен во боја на шафран, градини со рози и тивки дворови го исполнуваат огромниот простор; монаси / монаси со задоволство обезбедуваат тури. Манастирот се наоѓа на пет километри надвор од градот. Медресата Касимије од ерата на Артуквид (исламска школа) вреди да се запре не само за неверојатно едноставниот дизајн, туку и заради подобриот поглед на рамнините. Исто така е одлично место за гледање на зајдисонцето. Одење во Анастасиополис, денес позната како Дара. Дара беше важен рано-византиски град во 505 година од страна на императорот Анастасија I. 30 години подоцна по падот на Западното римско царство. Други имиња на овој град биле Дарас, Анастасиополис и Јустинијана Нова (по реставрацијата на императорот Јустинијан Први). Беше напуштен само 200 години по основањето. Анастасиополис бил добро утврден град кој играл важна улога во заштитата на границите на источната Византиска империја. Во 530 година, во близина на нејзините sидови се случила одлучувачката битка во Дараш меѓу Византијците и сасанидската војска. Персијците биле поразени темелно, но по краток мир, обидите за заземање на тврдината продолжиле. Во годините што следеа, Дара поминуваше од рака на рака неколку пати. Но, градот продолжил да се развива под византијците и персијците заради стратешката позиција. Дара падна по падот на муслиманите во 639 година, бидејќи тврдината го изгуби военото значење. Жителите малку по малку го напуштаа градот и тој беше испразнет. Во моментов е мало место на местото на Византијанот Даре каде живеат Арапи и Курди. Повеќето куќи во ова село се изградени од жолт камен и овие камења се земени од урнатините на античкиот град. Патувањето продолжува за Мардин. Мардин е безбеден како и остатокот од земјата, и ќе бидете наградени за вашето патување со златни камени улици, зачудувачки погледи, богато мултикултурно наследство и изненадувачки одлично вино. Улиците се наредени со куќи со скромни влезни врати кои се отвораат на огромните дворови опкружени со раскошно врежани sидови, прозорци и вдлабнатини. Како и Мардин, и мидијанското христијанско население страдаше во почетокот на 20 век и во последните неколку децении, а голем дел од заедницата емигрираше. Во градот има девет сириски православни цркви, иако не сите одржуваат редовни служби. Иако се гледаат ѕвона тешко е да се најдат цркви во лавиринтот на улиците. Подолу е посета на Хасанкиф. Хасанкиф е дом на илјадници вештачки пештери, стотици средновековни споменици и богат екосистем. Водите на реката Тигар ги создадоа првите населби на Плодната полумесечина во Анадолија и Месопотамија - лулка на цивилизацијата. Античкиот град Хасанкејф, изграден на и околу бреговите на реките во југоисточна Турција, е можеби една од најстарите постојано населени населби во светот, опфаќајќи околу 10.000 години. Хасанкиф и околните карпи од варовник се дом на илјадници пештери направени од човекот, 300 средновековни споменици и уникатен екосистем во кањон - сите комбинираат за да создадат импресивен музеј на отворено. Но, градот, заедно со археолошките артефакти сè уште закопани под него, остана затворен и стана потопено богатство. И покрај раширените протести на локалните власти, археолозите, архитектите, конзерваторите и еколошките групи, масивната хидроелектрична брана на браната Илису беше завршена во јули 2019 година. Резервоарот создаден покрај браната ги преплави местата каде што се наоѓаат пештерите, како и повеќето значајни објекти. Повеќе од 20 култури оставија свој белег на Хасанкејф. Првите доселеници веројатно живееле покрај Тигар во пештери врежани во карпите. (Античкото асирско име на ова место било Каструм Кефа, што значи „карпест замок“.) Римјаните изградиле тврдина таму околу 300 г. н.е. да патролираат на источната граница на нивната империја со Персија и да го надгледуваат транспортот на земјоделски култури и говеда. Во петтиот век од нашата ера, градот станал византиска епархија на Кефа; освоени од Арапите во 640 г. кој го нарекол Хисн Кајфа или „карпесто тврдина“. Тогаш Хасанкиф бил сукцесивно управуван од турската династија Артукид, Ајубиди (клан на курдски началници) и Монголите, кои го освоиле регионот во 1260 година. Хасанкиф се појави како важен трговски центар долж Патот на свилата за време на раниот среден век. Марко Поло веројатно поминал над овој некогаш прекрасен камен, тула и дрвен мост, изграден околу 1116 година (остануваат само две масивни камени столбови и еден лак). Во 1515 година градот бил апсорбиран во Отоманската империја и оттогаш останува дел од модерна Турција. Меѓу најважните места на ова место се урнатините на палатата на кралевите Артукид од 12 век; џамијата Ел Ризк, изградена во 1409 година од Ајубид Султан Сулејман и цилиндричниот гроб на Зејнел бег од 15 век (најстариот син на Узун Хасан, кој управуваше со регионот 25 години). Гробницата е украсена со застаклени сини и тиркизни тули во геометриски обрасци што укажуваат на значајна уметничка врска помеѓу Централна Азија и Анадолија. Враќање во Мардин. Вечера и ноќевање.

Ден 3: Мардин-Харан-Гобеклитепе-Санлиурфа

Појадок и поаѓање за Харан. Харан се смета за едно од најстарите постојано населени места во светот. Во книгата Битие се спомнуваат Харан и неговиот најпознат жител Авраам, кој останал неколку години во 1900 година п.н.е. Уништените sидови, трошката тврдина и куќите во форма на кошница му даваат на градот чувство на длабока антика. Традиционално, локалното население живееше од земјоделство. Харан, исто така изречен Харан, Роман Карха, антички град од стратешко значење, денес е село. Лежи покрај реката Балих, на 38 километри југоисточно од Урфа. Градот се наоѓал на патот што води од Ниневија до Кархемиш и асирските кралеви го сметале за големо значење. Неговиот главен култ во асирското време бил богот на Месечината. Често се споменува во Библијата. Посета на Гобеклитепе. Неолитско место во близина на Санлиурфа. Местото, за кое се верува дека е светилиште со ритуално значење, е обележано со слоеви врежани мегалити и се проценува дека траело од 9-ти до 10-ти милениум п.н.е. На Габекли Тепе (турски: „стомачен рид“), близу до границата со Сирија, бројни варовнички мегалити во форма на Т, од кои некои надминуваат 5 метри во висина и тежат дури 50 тони, се распоредени во кружни формации. Гебекли Тепе, кој му претходеше на Стоунхенџ пред приближно 6.000 години, првпат беше истражен во 60-тите години на минатиот век, но беше отпуштен како средновековни гробишта. Повторно беше истражено во 90-тите години на минатиот век, кога беше откриена нејзината вистинска старост, како што беше оценето со споредување на остатоците од алатките откриени на локацијата со оние датирани од јаглерод од блиските места. Остатоци од неопределен растителен материјал и десетици илјади коски од диво животно - претежно коски од газела - беа откриени таму, но недостатокот на јами за ѓубре, огништа или други сигнали за домашниот живот сугерира дека најверојатно не станувало збор за трајно населување. Повеќето експерти всушност го идентификуваат ова место како место на ритуал, што можеби привлече приврзаници од големи растојанија. Пристигнување во Санлиурф и разгледување на Шанлурф, поранешна Урфа или Едеса, арапски Ал-Рух. Лежи на плодна рамнина и е опкружен од три страни со варовнички ридови. Градот на староста ја контролира стратешката транзиција кон југ преку кој поминува патот што се користел уште од антиката за да се патува помеѓу Анадолија и северна Месопотамија. Модерното име потекнува од раното арамејско име Урхаи, кое било променето во Едеса кога градот бил освоен како воена населба во 3 век п.н.е. Ослободејќи се од наметнатиот хеленизам, Едеса, главниот град на Осроане, била истакната во конфликтите меѓу Партија и Рим. Христијанството достигнало до Едеса околу 150 п.н.е., а градот станал седиште на она што наскоро било најважната епархија во Сирија. Голем дел од ранохристијанската литература на сириски јазик беше произведена во Едеса. Откако беше заробена во неколку наврати од Персијците Сасаниди, Едеса беше заземена околу 638 година н.е. од Арапите. Последователно претрпе многу промени на правилото, вклучително и окупација од страна на крстоносците во 1098 година, сè додека не се припои кон Отоманската империја во одреден момент помеѓу 1516 и 1637 година. После тоа, Турција остана, освен краткото окупација од страна на силите на османлискиот гувернер на Египет, Мухамед Али Паша, кон крајот на 1830-тите. Градските споменици вклучуваат урнатини на античка тврдина, поставена на еден од ридовите со поглед на градот, всушност, нема што да се види на самата подложност. На врвот се двете најинтересни колони именувани како Престол на Немрут според наводниот основач на Урфа, библискиот крал Нимрод. Посета на Археолошкиот музеј Шанлиурфа, кој содржи една од најбогатите колекции во Турција, е првото место за посета пред кој било друг археолошки локалитет во регионот. Приказната за ископувањата и откритијата на секоја од многуте гробници ископани во провинцијата Ланıурфа се изложени во специјално дизајнирани простории во новиот археолошки музеј во Шанлурфа, основан врз основа на визијата за современа музеологија. Музејот може да се обиколи со хронолошки концепт од праисторијата до денес. Меѓу најинтересните дела изложени во музејот се „човекот Урфа“, кој се смета за најстара статуа во светот, точна копија на храмот Д во Габекли Тепе и култното место кое покажува кон Невали Кори, кој беше потопен од браната Ататурк и се пресели во овој музеј со со своите оригинални камења. Музејот на мозаикот Халеплибахче, вклучен во комплексот музеј „Комплексанıурфа“, беше откриен за време на градежните работи на паркингот од страна на општината и реконструиран на една античка римска вила. Мозаиците пронајдени на тлото на Вилата датираат од 3 и 4 век п.н.е. Најпознат во музејот е подот со мозаик (3 м x 9 м) на кој се прикажани амазонски кралици лов. На мозаикот се прикажани амазонските кралици Хиполита, Термодоса, Меланипе и Пентесилеја како ловат лавови и леопарди. Тоа е единствената шема што ги прикажува воините на Амазон на мозаик што често се споменува во митологијата, но чии точни прикази се непознати. Јени Фирфирли Камии значи „нова украсена џамија“ и неговото име се однесува на украсот кога тоа било ерменска црква. Урфа е дом со векови на голема ерменска заедница која сочинуваше околу една петтина од населението на крајот на 19 век. Кога султаните ги укинаа ограничувањата наметнати врз црквите, Ерменците ја обновија црквата и и дадоа скоро готски изглед. Црквата беше претворена во затвор, а во 1956 година во џамија. Вечера и ноќевање во Санлиурфа.

Ден 4: Санлиурфа - Адијаман

Заминување за Адијаман и минлива посета на музејот на мозаикот Зеугма. Музејот се обидува да ги приближи посетителите до вкусот на животниот стил, културата и верувањето на луѓето што живееле во градот во тоа време, пресоздавајќи ја својата околина користејќи целосни реплики на улицата, фонтани, sидови на згради и темелни камења,дел од старите градски sидини, дела за спречување поплави изградени од византискиот император Јустинијан Први во 6 век и мадреси од 17 век (верски училишта) и џамијата Абд ал-Ра? ман. Современата Шанлурфа е локален пазар за земјоделски и сточарски производи од околниот регион. Главниот извоз е путер и волна. Доминира во музејот, што лесно може да се види од сите катови, е статуата на Марс, богот на војната и пролетта, која е поставена како да е заштитник на музејот, како што беше случај во античка Зеугма. Ова е една од најважните ставки на изложбениот проект. На вториот кат, една мистериозна, лавиринтинска просторија го истакнува тажниот израз на мозаикот Циганка, прикажан внатре. Колекцијата на музејот на мозаикот Зеугма вклучува 2.448 м2 мозаици од римската и доцната антика, 140 м2 фрески, 4 римски фонтани, 20 столбови, 4 варовнички статуи, бронзена статуа на Марс, гробни стели, саркофази и архитектонски фрагменти, сите обновени во состојба подготвена за изложба. Продолжување за Халфети. Голем дел од Халфети беше потопен поради браната Биречик, која ја поплави областа во 90-тите години на минатиот век, па новиот град подоцна беше изграден на околу 15 километри оддалеченост. Како таква, населбата е поделена на Нов и Стар Халфети. Остатоците од Стариот Халфети, потонати во реката, привлекоа посетители кои се воодушевуваат од глетката што може да се спореди со подводен музеј. Историјата на градот датира од 855 година п.н.е. кога асирскиот крал Шалманасер Втори за првпат ја основал населбата. За време на римското време, населбата наречена Акамаи просперирала и подоцна била променета во Којла. Пристигнување во Адијаман за вечера и ноќевање.

Ден 5: Адијаман

Појадок во хотелот и посета на античкиот град Пере. Античкиот град Пере, кој е еден од петте престолнини на кралството Комаген, познат како Меарат Газа Парин и Пирин и Перин во Месопотамија, геополитички важен во античките извори, се наоѓа на патот што го поврзува Мелитене (Малатија) со престолнината Самосата ( Самсат). Хиераполис (Светиот град) по име Пере во 325 година, под епископот Јоанис Пердос, учествуваше на Библискиот собор во Никеја (Изник) како град Персида. Андреас од Самосатот му напишал на Александар Велики во 433 година и во своето писмо спомнал некои од важните епископи во Пере, што укажува на тоа дека градот бил и религиозен град. Сето ова покажува дека античкиот град Пере бил град со религиозно и геополитичко значење во античкиот период. Античките римски извори ја споменуваат убавината на нејзината вода, која се користела како место за одмор за приколки, патници и војски. Римската фонтана сè уште е во употреба. Античкиот град Пере го изгубил своето значење по византискиот период и никогаш не успеал да ја врати старата слава. Постои населба во главниот дел на античкиот град, која денес е позната како кварт Еренли, но има изглед на село. Камените гробници пронајдени тука се врежани во карпите и имаат прекрасен поглед. Возете да ја посетите античката престолнина Комаген Арсамеја. Тука патеката води на 400 метри нагорнина од патот, покрај неколку интригантни споменици, до заварени камени урнатини,палатата Митридат, на врвот на еден рид со врвни панорами. Прво одлево, по околу 100 метри, има голема камена плоча што ја прикажува Митра (или Аполо), богот на сонцето. Следно се основите на две плочи кои ги прикажуваат Митридат I и Антиох I, а вториот (на повисоката плоча) држи жезол. Зад нив можете да ekирнете во длабока подземна комора за складирање храна. Понатаму нагорнина е извонреден релјеф од камен со портрет на Митридат и ракување со античкиот херој Херкул. Во околината, тунелот се спушта 158 метри преку карпа до комората што се користи за верски церемонии; многу лабави камења го отежнуваат движењето по скалите на тунелот и тие се блокирани од камења околу половина надолу. Долг грчки натпис над влезот во тунелот ја опишува основата на Арса-меи; коритото со вода до него можеше да се користи за религиозно перење. Поаѓање кон Каракуш Тумули. Овие големи гробишта се изградени во 36 година п.н.е. Fulвони неколку преостанати колони. Орел поминува столб на паркингот, бик без глава поминува еден од источната страна, а лав без лице седи на западната страна. Иако остатоците се ретки - варовник блокира Римјаните го користеле мостот Цендере - погледите се одлични, се протегаат низ околните јачменски полиња до насип во форма на конус на врвот на Немрут Даг. Написот пронајден овде објаснува дека гробиштата на гробниците ги чуваат роднините на кралот Митридат Втори, наследникот на Антиох Први, кој го создаде насипот Немрут Даш. Разглед на мостот Цендере. Овој прекрасен мост со грбави, кој се протега преку реката Кендере, е изграден во 2 век од нашата ера. Преживеаните латински стели наведуваат дека мостот е изграден во чест на императорот Септимиј Северус. Од четирите оригинални коринтски столбови (по два на двата краја), три стојат уште. Може да го преминете мостот и да се спуштите на широк карпест брег каде што локалното население се весла во водата. Разглед на новата тврдина позната како Махлук Кале. Првиот датум на изградба на замокот, кој потекнува од Хетитите, датира од периодот Мамлук и бил користен за време на османлиското владеење. Познато е дека тврдината преминала во рацете на Урарту, Партија, Комагена, Рим, Сасаниди и Арапи. На влезот во замокот, на Масџид, во источниот знак и на влезната врата од палатата има бројни натписи. Натписот на влезната врата од тврдината ги содржи имињата на Мамлук Султан Калаун, натписот на џамијата го вметнува Мелик Ашреф Се-лахадин Калил, а натписот на влезната врата од палатата се вика Мелик Насир. Внатре во замокот има маџиди, затвори и зандани, кули каде се издигнуваат гулаби, цистерни, бањи и таен воден пат што води до потокот Кахта (Нимфаиос). Посета на планината Немрут (2552м), 87 км од Аџајаман, и е дел од планинската област на Бик, над долината на реката Еуфрат. Тоа е место на широки урнатини на гробот на Антиох I (69-36 п.н.е.) на Кралството Кома-ген (163 п.н.е. - 72 н.е.). Се верува дека Селеукидската империја (312 п.н.е. - 63 п.н.е.) добила контрола над Комаген за време на владеењето на кралот Селевцид кон крајот на 3 и почетокот на 2 век п.н.е., кралот Селевцид, Антиох III Велики. Оваа контрола траела сè до в. 163 п.н.е., кога локалниот гувернер Птоломеј од Комагение, основан како независен владетел по смртта на кралот на Селеуцидите, Антиох IV Епифан. Кралството омагена ја задржа својата независност сè до 17 г. н.е., кога императорот Тивериј ја направи римска провинција. Митридат I ги собра Персијците, Месопотамија и Рим. Кралството беше во екот на својот сјај во своето време. Светилиштето на врвот на ридот Немрут го изградил Антиох I за себе како погребен споменик. Тоа е конусен тумул со дијаметар од 50 м и дијаметар од 150 м и составен од 50 000 кубни метри чакал. Светилиштето имаше три тераси од источната, северната и западната страна. Остатоците од скулптурите, кои некогаш ги красеа сите три, даваат некаква идеја за величината и величественоста на величественото здание на Антиох. Колосалните глави на Аполон, Зевс, Херкул и Антиох I и неколку грчки и персиски богови ја опкружуваат структурата. Комплексот вклучува и пештерна цистерна, како и некои релјефи и урнатини на столбови. Комагени се опишани како полуирански народ кој практикувал зороастриска вера и обожувал богови со комбинација на источни и западни имиња како што се Зевс-Оримасдес и Аполо-Митра. Локалитетот беше повторно откриен во 1881 година од Карл Сестер, германски археолог. Во 1883 година местото го посетил Осман Хамди бег, кој бил основач и директор на Археолошкиот музеј во Истанбул. Во 1984 година, германските археолози, предводени од Фридрих Карл Дернер од Универзитетот во Минстер, започнаа истражување и реставрација на спомениците. Некрологот на Антиох сè уште не е пронајден. Вечера и ноќевање.

Ден 6: Аеродром Мардин-Васа- Скопје

Појадок во хотелот и трансфер до аеродромот во Мардин. Крај на нашите услуги.

За подетални информации за цена и резервации контактирајте на:

02/3217-410

076/206-678

02/3222-499

e-mail:

sales@generalturist.mk

sales1@generalturist.mk

aviokarti@generalturist.mk